fredag 22 december 2017

Många äldre drabbade av bedrägeri


Polisen i Eskilstuna och Strängnäs har den senaste tiden fått in cirka 15 anmälningar där bedragare har lurat, eller försökt att lura, äldre personer på pengar. Totalt under året handlar det om cirka 50 brottstillfällen i norra Södermanland.
Det har gått till genom att en äldre person har blivit uppringd av en man eller kvinna som utger sig för att vara den äldre personens barnbarn. Om den äldre personen säger att rösten inte låter bekant så säger bedragaren att hen är förkyld och därför låter annorlunda. En annan variant är att de ställer frågan ”Hör du vem det är?” och om den äldre gissar på ett barnbarns namn så utnyttjar man det för att etablera igenkänning och en (falsk) kontaktyta.
”Barnbarnet” säger sig sedan vara i akut behov av pengar, exempelvis för att bilen har gått sönder, och att en kamrat ska komma förbi för att hämta den äldres bankomatkort och pinkod för att gå och ta ut pengar som lösning på problemet. Personen som hämtar bankomatkortet återkommer aldrig och kontot töms. En del drabbade har blivit av med tiotusentals kronor. Brottsrubriceringen är bedrägeri, eller grovt bedrägeri.

Polisen behöver allmänhetens hjälp

Polisen vill uppmana äldre personer till försiktighet om en främmande människa ringer på dörren, även om det har föregåtts av ett telefonsamtal som gör att besöket verkar väntat. Man ska aldrig lämna ut bankkort och pinkod till någon man inte känner. Om man blir utsatt för brott är det viktigt att ringa polisen så fort som möjligt. Om brottet är pågående eller precis har inträffat ska man ringa 112, annars kan man ringa 114 14.
Polisen behöver allmänhetens hjälp med iakttagelser av personer och fordon för att få stopp på gärningspersonerna. Det verkar vara flera grupper av bedragare som är aktiva mot äldre just nu i Södermanland, både män och kvinnor. Hälften av de som har drabbats i Södermanland i år är 90 år gamla eller äldre, och man utnyttjar godtrogenhet på ett mycket fult sätt.
Under den senaste månaden har det även skett ett stort antal fall av stölder hemma hos äldre personer i Östergötland, Jönköpings län och andra delar av södra Sverige. Då har det handlat om att en eller två kvinnor har ringt på dörren och sagt att de kommer från hemtjänsten eller kommunen eller liknande, eller att de vill ha ett glas vatten, eller något annat, för att ta sig in i bostaden. Därefter har en av kvinnorna obemärkt tagit sig in i lägenheten och stulit kontanter eller värdesaker medan den andra kvinnan har uppehållit den äldre.

Anmäl alltid brott

Detta fenomen att stjäla från äldre är tyvärr ingenting nytt. Sätten kan variera, men det återkommer och det sker över hela landet, ofta i vågor. För att polisen ska kunna gripa förövarna är det viktigt att kartlägga deras framfart. Därför är det mycket viktigt att alltid anmäla, även om vissa drabbade kan känna en skam över att ha blivit lurade. Ju mer information polisen får om brotten, desto större chans är det att få stopp på stölderna och att bedragarna döms för brott.


2017-12-22 11:01, Bedrägeri, Södermanland Västmanland - Aktuellt - polisen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar