tisdag 29 augusti 2017

Kiruna, ej fjällräddning


Polisen får ofta samtal från personer som befinner sig i fjällen. Ibland gäller det personer som skadat sig och inte kan ta sig ned på egen hand, ibland handlar samtalen om mindre akuta tillstånd.
Om polisens vakthavande befäl fattar beslut om räddningstjänst med stöd av LSO (lagen om skydd mot olyckor) kan till exempel fjällräddare och helikopter kallas in i sökandet/hämtandet av en nödställd person. Vid icke akuta tillstånd kan personerna bekosta eventuell resa själva.
Under förmiddagen har en man hört av sig till polisen då han vill ha hjälp ned från fjället. Han uppges vara i god fysisk form, ha gott om mat och vatten men han tycker att vädret gör det svårt att fortsätta gå. Polisen har beslutat att inte inleda någon fjällräddning, däremot har vi förmedlat kontakten till en helikopter. Mannen får bekosta resan själv.
Under förmiddagen har ytterligare två personer, som befinner sig på en annan plats i Kiruna, hört av sig då de vill ha hjälp att beställa helikopter. Personerna kommer bekosta resan själva.
Ord från vakthavande Oscar Berglund, RLC Umeå:
"Vi tycker det är bra att människor ringer till polisen om de känner sig nödställda. Polisen gör bedömning om det skall inledas en räddningsinsats och då skall vissa kriterier uppfyllas. Är det så att det inte bedöms som räddningstjänst så kan vi hjälpa till att förmedla kontakta med företag som erbjuder flygtransport. Inför ett besök i vår underbara natur, se till att vara ordentligt förberedda. Räddningen kan vara långt bort och det sker alltid en prioritering då det kan vara flera räddningsinsatsert på gång samtidigt."


2017-08-29 12:00, Övrigt, Kiruna Västra Götaland - Aktuellt - polisen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar