tisdag 28 juni 2016

Inget tyder på att gas används vid stölder i husbil

I sommartider förekommer ibland uppgifter om att husbilsturister sövts med gas för att sedan bli bestulna. Det finns dock inte någon teknisk eller medicinsk bevisning för att personer skulle ha blivit utsatta för sövande gas.

– Det finns i dag inte några av oss kända fall där man kunnat bevisa att gas använts vid stölder i bostäder, lastbilshytter eller husbilar, säger Håkan Carlsson, t f chef för transportsäkerhetsgruppen i region Väst.

Polisen bedömer att sannolikheten för att gas används för att söva personer är liten. Det skulle krävas stora mängder gas för att fylla en husbil eller lastbilshytt. Gas är också tyngre än luft, vilket gör att det tar tid innan den fyllt golvutrymmet och stigit så att den når den sovande personen. 
– Om de stora volymer gas som krävs sprutas in i fordonet sker det absolut inte ljudlöst, säger Håkan Carlsson.

Om en person uppger att den har sövts med gas, bör hen inom två timmar lämna blodprov på sjukhus så att eventuellt främmande ämnen i blodet kan spåras och identifieras. 
– I de blodprov som tagits har det inte vid något av oss känt tillfälle kunnat bevisas spår av sövande gas i en sådan koncentration att den skulle kunna söva en människa. Det har även gjorts försök som visat att det är väldigt svårt att omärkt få in tillräcklig mängd gas i ett fordon för att söva en person – om det skulle lyckas så är risken överhängande att personen avlider, säger Håkan Carlsson.

Hål som borras i husbilsdörren är ett sätt för gärningspersonen att peta upp låset. Polisen rekommenderar att husbilsturister spärrar dörrarna, genom att dra säkerhetsbältet genom dörrhandtagets insida och tillbaka i fästet mellan stolarna. Förvara inte heller värdeföremål, handväskor, plånböcker eller exempelvis kameror så att de syns utifrån eller ligger nära dörrarna. Det är lätt att glömma kvar plånboken i kläderna man tar av sig på kvällen.

https://polisen.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/Vastra-Gotaland/Inget-tyder-pa-att-gas-anvands-vid-stolder-i-husbil-/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar