tisdag 10 april 2018

Antalet skjutningar första kvartalet i Stockholms län

Det senaste kvartalet, den 1 januari till 4 april, har 28 bekräftade skjutningar skett i Stockholms län. Det har resulterat i två avlidna och tio skadade. Det är färre skjutningar, färre döda och skadade än motsvarande siffor de tre senaste åren.

Samma period 2017 skedde 31 bekräftade skjutningar där sex personer avled och elva skadades. 2016 var motsvarande siffra 29 bekräftade skjutningar och 2015 var det 37 stycken.

– Förändringarna är marginella och det kan finnas flera förklaringar. Men det prioriterade arbete som sker i Stockholms län för att bryta våldskurvan fortsätter med oförminskad styrka. Ett stort jobb görs inte minst ute i våra lokalpolisområden, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Under 2017 skedde 129 skjutningar i region Stockholm och ett riktat arbete för att minska antalet illegala vapen, få bort handgranaterna och på det sättet bryta våldskurvan sker i hela Stockholms län. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed också det som polisen tydligt ska jobba emot.

Att få bort vapnen samt att störa och minska narkotikaförsäljningen är viktiga delar i arbetet att bryta våldskurvan. Under året har ett flertal vapenbeslag skett på flera ställen i Stockholms län.

Fler pågående ärenden i Järva

I Järva i nordvästra Stockholm, är det nu ett flertal pågående ärenden berörande grova vapenbrott med frihetsberövade personer. Senast den 8 april greps en man som varit anhållen i sin utevaro en tid.

– Vi arbetar riktat, både uniformerat och civilt mot den narkotikaförsäljning som sker i Järva. Flertalet beslag av vapen har gjorts och flertalet narkotikabeslag görs varje dag. Inte minst har vi fått bort ett antal strategiskt viktiga personer som sysslat med grov brottslighet i både vårt område och övriga Stockholms län, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby:

I Skärholmen skedde ett större tillslag i söndags

I Skärholmen skedde senast ett större narkotika- och vapenbeslag under söndagen den 8 april där ett flertal vapen, flera kilo narkotika samt sprängämnen hittades. Ett ständigt pågående arbete mot narkotika och vapen sker både civilt och uniformerat framförallt i Vårberg.

– Det finns oerhört mycket vapen ute och det är viktigt att alla poliser arbetar aktivt genom profilering och agerar på det vi ser, men vi är också beroende av medborgarna som ser och att de berättar för oss vad de ser, säger Lotta Erlandsson, lokalpolisområdeschef i Skärholmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar