söndag 4 september 2016

Tillslag mot butiker som säljer olaglig tobak

    
Helsingborgspolisen slog i helgen till mot butiker som säljer olaglig tobak.
Sammanlagt kontrollerades 13 butiker runt om i staden och i alla utom tre hittades illegala tobaksvaror. Ägarna till butikerna är nu misstänkta för olika brott beroende på om tobaken har sitt ursprung inom eller utanför EU. Det kan bli frågan om brott mot tobakslagen, brott mot smuggellagen eller brott mot punktskattelagen. I en av butikerna bedrev man även illegal försäljning av läkemedel vilket renderade i brott mot läkemedelslagen.
För att sälja tobak krävs tillstånd från kommunen och vid kontrollerna hade poliserna biträde av en handläggare från Helsingborgs Stad.
- Det här är ett bra exempel på hur Polis och kommun kan arbeta tillsammans mot den organiserade brottsligheten. Det vi nu önskar är att Helsingborgarna hjälper oss i kampen och slutar köpa svarta cigaretter, säger Jonas Berg, ställföreträdande lokalpolischef i Helsingborg.
Med vid tillslagen fanns även gränspolisen som hittade två personer, en anställd och en som drev butik, där det fanns beslut om utvisning. En av dem saknade identitetshandling och anhölls därför av åklagare i avvaktan på förhör och fastställande av identitet.
Sammanlagt gav Helsingborgspolisens räd beslag av drygt 20 000 cigaretter, 5kg löstobak och en mindre mängd läkemedel.